top of page

kintsugi is een Japanse techniek waarbij gebroken porselein wordt gerepareerd met goud. Het verhaal is dat er in de 15e eeuw een schip met servies voor de Japanse keizer in een storm terecht kwam en ernstig beschadigde. Het werd gerepareerd door de scherven te lijmen met goud. Velen waren zo gecharmeerd van deze techniek dat er zelfs met opzet kostbaar servies kapot gegooid werd zodat het gerepareerd kon worden met kintsugi.

Een met kintsugi gerepareerd servies wordt vaak als waardevoller beschouwd dan perfect onbeschadigd porselein. Met de goudnaden worden breuken geheeld en benadrukt in plaats van ze te verhullen. De schoonheid van imperfectie.

Ik vind het een mooie metafoor voor onszelf en onze relaties. Je kunt je letterlijk gebroken voelen als het niet goed gaat. Maar ook moeilijke gebeurtenissen kunnen ons verrijken, mits we ze op de juiste manier verwerken. Het helende effect van met zorg en aandacht kijken naar pijnlijke stukken levert uiteindelijk persoonlijke groei op. Heftige gebeurtenissen of periodes in ons leven, dragen we altijd met ons mee. Maar door er samen zorgvuldig naar te kijken, worden het de goudnaden in je leven: een zichtbare herinnering aan alles wat je hebt meegemaakt en juist die gebeurtenissen maken je tot je imperfecte prachtige zelf!  

kintsugi.jpg
bottom of page